Fråga till infrastrukturministern angående illegala transporter

Fråga 2020/21:3093 Illegala transporter

av Björn Söder (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Enligt lagen ska utländska lastbilar som kommer med en transport till Sverige endast få göra tre andra stopp under sju dagar i Sverige. Sedan måste de lämna landet igen. År 2018 skärptes lagen, och beställaren av transporten skulle få ett ökat ansvar gällande hela transportkedjan.

Nu visar en studie på omfattande problem med olagliga transporter. I studien har man identifierat drygt 600 lastbilar från utländska åkerier som är ständigt förekommande i Sverige och misstänks bryta mot reglerna.

Enligt Henrik Sternberg, logistikforskare på Iowa State University i USA, har lagskärpningen inte haft någon effekt alls då den enligt honom skrevs så vagt.

”Vi har lastbilar som körde illegalt för åtta år sedan som fortfarande inte följer reglerna och som trots upprepade sanktionsavgifter väljer att stanna kvar i Sverige. Tyvärr är det fortfarande lönsamt för många åkerier att fuska i Sverige”, säger Henrik Sternberg till SVT.

Av denna anledning vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:​

Avser ministern att ta initiativ till lagändring så att lagen får den effekt som den är tänkt att ha i syfte att förhindra olagliga transporter?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-infrastrukturministern-angaende-illegala-transporter/