Fråga till justitie-och migrationsministern angående åtgärder mot de kriminella gängen

Fråga 2020/21:3058 Åtgärder mot de kriminella gängen

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Den 29 maj kunde Samnytt visa videoklipp från det ”utsatta området” Hjällbo i nordöstra Göteborg där ett hundratal män medverkade i våldsamma upplopp med tillhyggen mitt i ett bostadsområde. Polisen svarade med att ta kontakt med gängen för att mäkla fred.

Den pågående konflikten i området uppges vara mellan två klanfamiljer, däribland Hjällbonätverket med den ökända släkten Ali Khan i spetsen, och har pågått sedan den 28 maj. Christer Fuxborg är presstalesperson på polisen i Region väst och berättade att myndigheten arbetar med att ta kontakt med nätverken ”för att se om det är något vi kan hjälpa till med för att det ska bli sams igen”.

Men redan söndagen den 30 maj utbröt skottlossningar och nya upplopp i området. Klockan 13.23 den 30 maj fick polisen larm om en skottlossning i området. Enligt uppgifter till Samnytt ska två personer ha skadats i skjutningen, varav en träffades i huvudet och avled. Sammanlagt har tre personer förts till sjukhus.

Polisen har gripit en person vid platsen misstänkt för mord. Enligt uppgifter från en poliskälla är skjutningen en hämndaktion i den pågående klankonflikt som grundar sig i rivalitet i området.

Regeringen tycks, oavsett justitie- och migrationsministerns tidigare mässande om olika åtgärder som regeringen vidtar, ha förlorat kontrollen över Sverige, som under denna regering blivit ett laglöst land.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stävja de kriminella gängen och upprätthålla kontrollen över Sverige?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-justitie-och-migrationsministern-angaende-atgarder-mot-de-kriminella-gangen/