Fråga till justitie-och migrationsministern angående fortsatta sprängningar

Fråga 2020/21:2983 Fortsatta sprängningar

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

I Malmö detonerade en ny sprängladdning på söndagen vid 14.30-tiden vid en livsmedelsbutik och restaurang, som båda fick skador på fasaden av den kraftiga smällen. Enligt polisen ska det ha varit kunder i butiken vid detonationen. Två personer har nu anhållits misstänkta för sprängningen. De anhållna är en 15-årig flicka och en 21-årig man, skriver Sydsvenskan.

Enligt polisens presstalesperson är båda misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse. Enligt åklagare Tomas Olvmyr är de misstänkta på sannolika skäl för att gemensamt ha utfört sprängningen. Han säger vidare att allmänfarlig ödeläggelse är ett väldigt allvarligt brott, och det krävs synnerliga skäl för att anhålla en person under 18 år.

Trots justitie- och migrationsministerns tidigare utfästelser om hårdare tag mot kriminaliteten tycks inget hända. När till och med en 15-åring nu anhållits på sannolika skäl för ett sprängdåd mitt på ljusa dagen kan nog de flesta hålla med om att situationen blivit än mer katastrofal i vårt land.

Jag har tidigare ställt frågor kring de eskalerande våldsamheterna och den ökande kriminaliteten i Sverige till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Svaren som återkommer är alltid att ”ett intensivt arbete pågår med att genomföra regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten”, ”flera viktiga lagar har redan trätt i kraft och kan tillämpas av rättsväsendet”, ”Sverige har fler poliser än någonsin tidigare”, ”regeringens brottsförebyggande satsningar har fått effekt” och så vidare, och så vidare.

Det verkar dock uppenbarligen inte gå så bra med regeringens olika ”åtgärder”. Våldet och kriminaliteten fortsätter i oförminskad takt. Sveriges regering, med justitieminister Morgan Johansson i spetsen, tycks ha förlorat all kontroll över landet som nu förvandlats till mer eller mindre en krigszon på sina håll.

Justitie- och migrationsministern verkar sakna både viljan och de verktyg som krävs för att verkligen komma till rätta med den ökande och allt grövre kriminaliteten och borde kanske därför tänka på att lämna över ansvaret till någon som har viljan och framför allt de rätta verktygen.

Av denna anledning vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Vilka ytterligare åtgärder tänker ministern vidta för att komma till rätta med de fortsatta sprängningarna i vårt land?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-justitie-och-migrationsministern-angaende-fortsatta-sprangningar/