Fråga till justitieministern angående åtgärder mot återfallsförbrytare

Fråga 2020/21:2353 Åtgärder mot återfallsförbrytare

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Under ett decennium har en man kunnat fortsätta att begå upprepade brott mot barn. I flera fall har han återkommit till de han tidigare utsatt. Det framkommer i en dokumentärserie från Sveriges Radios Ekot och P1. Inom rättsväsendet finns en frustration över att det inte går att stoppa den här typen av återfallsförbrytare.

Redan 2009 dömdes mannen första gången för bland annat våldtäkt mot barn. Han hade då kartlagt unga flickor och samlat på sig bilder och information som han sedan använt för utpressning.

Ekots granskning visar att redan när mannen var på en permission skapades ett molnkonto han senare använde för fortsatt brottslighet. Mannen dömdes igen, men kort efter att han kommit ut fortsatte han ännu en gång att utpressa samma flickor han tidigare utsatt.

Han har nu dömts fyra gånger för totalt 44 brott. I den senaste utredningen hittades, enligt polisen, mappar där han kartlagt över 3 000 flickor. Han har bara åtalats för en bråkdel av de han ska ha kartlagt.

Daniel Hagthorpe, polisens handläggare i flera av fallen, säger till Sveriges Radio: ”Det är ju en frustration att vi inte kan göra mer. Han har avtjänat sitt straff, han kommer ut, sen vet vi att det bara är en tidsfråga innan det kommer att hända igen. Vi kan inte göra så mycket, utan vänta till dess att han begår nya brott. Det är ju frustrerande, det känns ju inte bra.”

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Avser ministern att vidta några lagstiftningsåtgärder för att komma till rätta med detta?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-justitieministern-angaende-atgarder-mot-aterfallsforbrytare/