Fråga till socialministern angående åtgärder mot enkla rymningar från rättspsykiatriska kliniker

Fråga 2020/21:1223 Åtgärder mot enkla rymningar från rättspsykiatriska kliniker

av Björn Söder (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

I onsdags greps och anhölls en 19-årig man på sannolika skäl misstänkt för det bestialiska knivmordet i lördags i Rissne i norra Stockholm då en 45-årig svensk sjubarnspappa knivhöggs ihjäl vid en bankomat. Åklagare meddelar nu att mannen erkänt att det var han som högg ihjäl sjubarnspappan.

19-åringen har varit på rymmen från en rättspsykiatrisk klinik där han suttit inlåst för ett tidigare brutalt knivmord för några år sedan. I december beslöt klinikledningen att 19-åringen skulle få gå ut på promenad. Han avvek och har nu begått ett nytt knivmord.

Åklagaren kommer nu att begära 19-åringen häktad.

19-åringen har, utöver erkännandet, kunnat knytas till rånmordet genom DNA. Han är vid sidan av det andra knivmordet 2018 även tidigare dömd för en rad andra brott.

Det är uppenbart att regeringen, med justitieministern i spetsen, fullständigt förlorat kontrollen över Sverige och inte längre kan hantera kriminaliteten som nu frodas som aldrig förr i vårt land.

Jag vill därför ställa en fråga till socialminister Lena Hallengren:

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att hindra att dömda brottslingar med enkelhet kan avvika från rättspsykiatriska kliniker och begå nya mord?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-justitieministern-angaende-atgarder-mot-enkla-rymningar-fran-rattspsykiatriska-kliniker/