Fråga till justitieministern angående säkrandet av bevis i molntjänster

Fråga 2020/21:2282 Säkrandet av bevis i molntjänster

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Sveriges Radio Ekot rapporterar den 22 mars om hur sexualförbrytare kan behålla nakenbilder på barn de utsatt för övergrepp även efter att ha dömts för brott, genom att till exempel lägga bilderna på en molntjänst. Enligt flera experter är det brister i lagstiftningen som gör att den här typen av brott inte kan utredas tillräckligt effektivt-

Polis kan beslagta en misstänkts dator, men även om den misstänkta är inloggad på exempelvis sitt mejlkonto eller en molntjänst så får utredarna i grunden inte gå in på kontona eftersom informationen som finns där är lagrad någon annanstans, och inte lokalt på datorn, rapporterar Ekot.

Lagstiftningen har inte anpassats efter den tekniska utvecklingen, enligt flera experter som Ekot pratat med.

Utredarna kan till exempel misstänka att det finns barnpornografi på en molntjänst men får ändå inte gå in på kontot för att säkra bevisningen, säger åklagare Emelie Källfelt till Ekot.

Av denna anledning vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Avser ministern att vidta några åtgärder för att komma tillrätta med problemet och därmed låta polisens utredare kunna säkra bevis i molntjänster?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-justitieministern-angaende-sakrandet-av-bevis-i-molntjanster/