Fråga till socialministern angående skyddsvärda handlingar inom vaccinsamordningen

Fråga 2020/21:2247 Skyddsvärda handlingar inom vaccinsamordningen

av Björn Söder (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

Regeringens vaccinsamordnare, Richard Bergström, har avslöjats skicka sekretessbelagda handlingar till sin privata mejl och därmed gett Google och amerikanska myndigheter tillgång till dessa. Det avslöjar Aftonbladet.

Aftonbladets granskning visar att Bergström regelbundet skickar mejl från sitt konto hos Regeringskansliet till sin privata Gmail-adress. Flera av mejlen innehåller sekretessbelagd information som omfattas av utrikessekretess.

En it-säkerhetsexpert säger till tidningen att ”det är jättegraverande”. ”Att han dessutom skickar den till en Gmail, där informationen går till USA, är än mer anmärkningsvärt. Den informationen får per definition anses som röjd.”

När Bergström konfronteras med up​pgifterna förnekar han först att han skickat sekretessbelagt material till sin privata mejl men erkänner senare.

Av denna anledning vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

Avser ministern att med anledning av det inträffade vidta några generella åtgärder för att säkerställa att skyddsvärda handlingar hanteras på ett säkert sätt, som inte skadar regeringens arbete med att samordna vaccineringen? ​

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-socialministern-angaende-skyddsvarda-handlingar-inom-vaccinsamordningen/