Fråga till justitieministern angående skadestånd till dömd sadistisk våldtäktsman

Fråga 2020/21:3492 Skadestånd till dömd sadistisk våldtäktsman

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Justitiekanslern (JK) tillerkände i förra veckan en dömd sadistisk våldtäktsman ett skadestånd på 840 000 kronor från svenska staten. Anledningen är att Högsta domstolen slagit fast att den våldtäktsdömde kan ha varit under 18 år när han 2017 våldtog två kvinnor i Malmö och därför dömdes till ett för hårt straff av först Malmö tingsrätt och senare Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Skadeståndet motsvarar en ersättning på 60 000 kronor per månad för de 14 månader som JK menar att den våldtäktsdömde tvingats sitta inlåst för länge. Beslutet att på detta sätt ge pengar till en våldtäktsman har med rätta mött stark kritik från allmänheten som tycker att det är fel att en dömd våldtäktsman får så mycket pengar.

Det är inte första gången den våldtäktsdömde får pengar av svenska staten på grund av våldtäkten. År 2018 dömdes han att, tillsammans med sin medgärningsman, betala en halv miljon kronor i skadestånd till de två kvinnor han var med och våldtog. Men eftersom han inte kunde betala något skadestånd blev det i stället skattebetalarna som tvingades betala det åt honom. Det berättar målsägandebiträdet för den ena av de två våldtagna kvinnorna för Samnytt.

Den våldtäktsdömde, som asylinvandrat från Syrien, kidnappade 2017 en kvinna. Tillsammans med sin bror höll han kvinnan inlåst och bunden i en källare i nära ett dygn där de turades om att våldta, misshandla och förnedra henne. De bjöd även in kompisar att begå övergrepp mot kvinnan.

Den våldtäktsdömde, som nu erhållit 840 000 kronor av svenska staten, ska i förhör ha sagt att han inte tyckt sig gjort något fel eftersom han frågat sin äldre bror om lov att ha sex med kvinnan. En kort tid innan den händelsen hade han tillsammans med en annan migrant brutit sig in och våldtagit en annan kvinna. Även hon misshandlades grovt med knytnävsslag och sparkar mot kropp och huvud. Kvinnan hotades dessutom till livet och pressades på pengar.

Det råder ingen tvekan om att han är skyldig till de grova kvinnofridsbrotten. I lagakraftvunnen dom har han befunnits skyldig.

Av denna anledning vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Avser ministern att vidta några åtgärder för att se över regelverket om skyldigas rätt till skadestånd?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-justitieministern-angaende-skadestand-till-domd-sadistisk-valdtaktsman/