Fråga till utrikesministern angående stöd till Litauen och Polen mot migrantvågen

Fråga 2020/21:3493 Stöd till Litauen och Polen mot migrantvågen

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Efter att EU infört sanktioner mot Belarus har den belarusiske presidenten och diktatorn Aleksandr Lukasjenko hämnats med att försöka skapa en migrantvåg mot EU. Tidigare uppgifter gör gällande att han skapat flyglinjer från andra länder i världen för att transportera migranter i syfte att få in dem i EU.

Under augusti har 2 100 människor illegalt försökt korsa gränsen från Belarus till Polen, rapporterar nyhetssajten Euractiv. 758 har frihetsberövats. Övriga har hindrats från att komma in i landet. Under hela 2020 internerades 122 personer efter att ha korsat gränsen, rapporterar DN.

Enligt EU-kommissionär Ylva Johansson har man sett irakier som har blivit lurade att flyga till Minsk och sedan har Lukasjenkos mannar kört dem till gränsen. Enligt Litauen har belarusisk gränspolis även kränkt litauiskt territorium. För att minska migrationen har EU-kommissionen tagit kontakt med Irak, som nu har stoppat alla flyg till Minsk.

Polen, precis som Litauen, förstärker nu sin gräns med stängsel. Polen beslutade nyligen att sända ytterligare cirka 1 000 poliser och soldater till gränsområdena.

Det ligger i Sveriges intresse att Litauen och Polen kan hålla gränserna och hindra migrantvågen eftersom många av migranterna annars befaras, precis som under vågen 2015, vilja ta sig till Sverige.

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Avser regeringen att stödja Litauen och Polen i syfte att hålla gränserna mot migrantvågen, och i så fall på vilket sätt, och om inte, varför?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-stod-till-litauen-och-polen-mot-migrantvagen/