Fråga till justitieministern angående straffpåföljd för drograttfylleri

Fråga 2019/20:1853 Straffpåföljd för drograttfylleri

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Onsdagen den 22 juli blev en kvinna i 45-års åldern och en 15-årig pojke ihjälkörda på Öland av en drogpåverkad man. Pappan i 50-årsåldern och ett annat minderårigt barn skadades, men överlevde. På torsdagen bekräftade polisen att de drabbade personerna, både de omkomna och de skadade, ingick i en och samma familj.

Den drogpåverkade mannen har delgivits misstanke om grovt vållande till annans död, vålande till kroppsskada, grovt drograttfylleri och grov vårdslöshet i trafik.

Vid olyckstillfället ska fordonet ha kört ned en stolpe och slutligen hamnat i ett staket. Men redan efter förhör och provtagning släpptes mannen på fri fot, även om misstankarna mot honom kvarstår.

Kammaråklagaren Johan Henningsson uttrycker sig frågande till polisens hantering av den misstänkta gärningsmannen och säger till Dagens Nyheter att han ”är oerhört förvånad över att man inte ens gripit mannen”.

Händelsen är en ofattbar tragedi då en halv familj utplånats av en drogpåverkad bilförare. Många av landets medborgare i Sverige upplever att straffpåföljden för drograttfylleri är alldeles för lindrig och borde skärpas.

Av denna anledning vill jag fråga justitieminister Morgan Johansson:

Avser ministern att verka för att skärpa straffpåföljden för drograttfylleri?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-justitieministern-angaende-straffpafoljd-for-drograttfylleri/