Fråga till utrikesministern angående anställning vid tyska utrikesministeriet

Fråga 2019/20:1876 Anställning vid tyska utrikesministeriet

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Tysklands utrikesministerium har nyligen anställt en radikal islamist som försvarar den iranska regimens årliga al-Quds-dag, som är en dag för Iran att uttrycka sitt stöd till Palestina och förintelse av Israel.

Andreas Görgen, chef för det tyska utrikesdepartementets avdelning för kultur och kommunikation, välkomnade islamisten Nurhan Soykan måndagen den 20 juli i sitt Twitterflöde och skrev att Soykan kommer att vara en del av ”vårt team inom religion och utrikespolitik” på utrikesministeriet.

Tidningen The Jerusalem Post avslöjade redan i april att Andreas Görgen skickat ut minst sju tweets till stöd för en påstådd antisemitisk akademiker, Achille Mbembe, som har bagatelliserat Förintelsen och stött Boycott, Divestment, Sanctions (BDS)-aktivitet mot Israel.

Den av Görgen nu utnämnda islamisten Soykan representerar det tyska rådet för muslimer, som fungerar som en paraplyorganisation för ett spektrum av sunni- och shiaföreningar och moskéer, inklusive radikala antisemitiska enheter. Soykan är en ivrig anhängare av huvuddukar och andra täckande kvinnoplagg.

Hon försvarade nyligen en al-Quds-samling i Berlin där nynazister, iranska regimens anhängare, BDS-aktivister, Hizbullahmedlemmar, radikala vänstern och medlemmar av den palestinska terroristenheten Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP) deltog.

En talesperson för den tyska kanslern Merkels kontor har dessutom försvarat den tyska utrikesministern Heiko Maas beslut att anställa Soykan.

Tyskland har genom sin historia ett särskilt ansvar att hålla rent mot antisemitism. Likaså har omvärlden ett ansvar att ständigt vaka över att så sker.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Kommer ministern ta upp frågan om anställningen med sin tyska kollega?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-olamplig-anstallning-vid-tyska-utrikesministeriet/