Fråga till justitieministern angående uteblivna resultat av åtgärder mot den grova kriminaliteten

Fråga 2020/21:2654 Uteblivna resultat av åtgärder mot den grova kriminaliteten

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Jag har i tidigare frågor ställda till justitie- och migrationsministern undrat vad regeringen egentligen gör för att komma till rätta med brottsligheten i Sverige, och då särskilt den grova.

Brottsligheten har eskalerat, och regeringen tycks sakna både vilja och politiska verktyg för att åtgärda problemen. I svaret på en av frågorna (2020/21:500) skriver ministern:

”Regeringen ser mycket allvarligt på den grova kriminaliteten och har under de senaste åren vidtagit en lång rad åtgärder för att minska brottsligheten och öka tryggheten. Vi har genomfört en rad straffskärpningar, till exempel när det gäller vapenbrott och allvarliga våldsbrott, och vi har haft framgångsrika amnestier för vapen och explosiva varor.”

Vidare skriver ministern:

”Regeringens arbete för att motverka den grova kriminaliteten fortsätter med oförminskad kraft.”

Det har snart gått ett halvår sedan svaret på den frågan kom från ministern. Och likväl tycks brottsligheten härska i landet som aldrig förr. Den senaste helgens inslag av sprängningar och mordförsök vittnar just om detta.

Samnytt rapporterar om att under natten mot fredagen skedde en kraftig detonation i anslutning till en balkong i en fastighet i Farsta. Två balkonger skadades, liksom flera rutor. Ingen person skadades. En förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse är inledd. Detta var den andra sprängningen i Farsta på ett par dagar. En person greps sedermera misstänkt för inblandning.

Vidare skriver Samnytt:

”På fredagsmorgonen hittades en man med knivskador i Mölndal. Under morgonen greps tre personer, två män och en kvinna, misstänkta för mord- alternativt dråpförsök.

På fredagseftermiddagen skadades en man svårt i en skottlossning på en restaurang på Iggebygärdet i Västerås. Mannen i 20-årsåldern var svårt skadad och opererades akut. Läget ska dock ha varit stabilt. Polisen har inlett en förundersökning gällande försök till mord alternativt grov misshandel och en anmälan om grovt rån då två personer på platsen ska ha tvingats ge ifrån sig sina tillhörigheter.

I fredags påträffades också en man i 35-årsåldern med skärskador i Slottsparken i Örebro. Enligt personen som larmade polis rörde det sig om en knivskärning. Skadeläget för mannen var då okänt.

Tidigt på lördagsmorgonen var det i ett bostadsområde i Skogås nästa sprängning skedde. Explosionen skedde i direkt anslutning till en bostad men ingen person ska ha skadats. En förundersökning gällande grovt olaga hot och allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

Sent på söndagskvällen attackerades och skadades en man i Märsta. Exakt hur och med vad han skadats är dock oklart. Offret själv har inte velat talat om några detaljer. Polisen utreder attacken som mordförsök.

Strax efter midnatt under natten mot måndagen larmades polis till Skäggetorp där någon skjutit mot en fastighet. På platsen hittade man skador på huset. Ingen person skadades i skjutningen. Polisen har inlett en förundersökning gällande grovt vapenbrott och grovt olaga hot.”

Att regeringen förlorat kontrollen över landet är det nog ingen som längre ifrågasätter, oavsett ministerns olika svar om åtgärder som man vidtar. Hur länge ska det få fortsätta innan dessa utlovade åtgärder börjar synas, är det nog många som undrar. För än kan nämligen de flesta svenskar inte se något resultat av de utlovade åtgärderna.

Om regeringen hade tagit sitt ansvar hade man i stället lämnat över makten till andra partier som har verktygen för att komma till rätta med problemen och därmed kunna återskapa ett tryggt samhälle som våra skötsamma medborgare förtjänar.

Jag vill med anledning av detta fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

När kan svenska folket egentligen förvänta sig att regeringens åtgärder ger resultat, och vilka andra åtgärder är ministern beredd att vidta för att komma till rätta med brottsligheten i Sverige?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-justitieministern-angaende-uteblivna-resultat-av-atgarder-mot-den-grova-kriminaliteten/