Fråga till socialministern angående revidering av Covid-19-strategi på regeringens hemsida

Fråga 2020/21:1607 Revidering av Covid-19-strategi på regeringens hemsida

av Björn Söder (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

Regeringen har sedan april öppet publicerat Sveriges strategi för hur man ska hantera coronaviruset. Journalisten Emanuel Karlsten avslöjar nu på sin blogg att regeringen reviderat texten i sin strategi på sin hemsida. Till synes i smyg.

I våras, den 7 april, publicerade regeringen ”Strategi med anledning av det nya coronaviruset”. Strategin innehåller bland annat en åtgärdslista på sex punkter, vilken regeringen hänvisar till från förstasidan för den som vill läsa om Sveriges strategi. Men under helgen försvann delar i en mening.

Meningen löd ursprungligen: ”Det övergripande målet med regeringens arbete är att minska takten på smittspridningen, det vill säga att platta till kurvan så att inte väldigt många blir sjuka samtidigt.”

Detta ändrades till följande: ”Det övergripande målet med regeringens arbete är att minska smittspridningen i samhället.”

Emanuel Karlsten skriver följande: ”Revideringen av texten kan tyckas oviktig, men den görs i en tid då Sveriges strategi har fått hård kritik av oppositionspartierna. Inte minst handlar den om att man inte varit tillräckligt hård och tillåtit smittan spridas i samhället. En formulering om att ’inte väldigt många’ ska bli sjuka samtidigt, skulle kunna tolkas som att man vill låta smittan spridas – om än i kontrollerad form. Det går också i linje med vad Statsepidemilog Anders Tegnell tidigare sagt. Till TT sa han i mars 2020 att ’viruset inte kommer att sluta spridas förrän vi når flockimmunitet. Men det måste ske lugnt, sakta och kontrollerat så att sjukvården hinner med att hantera det.’”

”Ingenstans på sidan är det markerat att strategin eller artikeln är uppdaterad”, skriver Karlsten vidare.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

Har regeringen ändrat sin tidigare företrädda linje om kontrollerad smittspridning så att inte väldigt många blir sjuka samtidigt, och varför har man inte angett på sin hemsida att texten är uppdaterad eller på annat sätt kommunicerat en eventuell förändring?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-socialministern-angaende-revidering-av-covid-19-strategi-pa-regeringens-hemsida/