Fråga till statsministern angående fördömanden av uppvigling

Fråga 2020/21:1274 Fördömanden av uppvigling

av Björn Söder (SD)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

Efter stormningen av Kapitolium i Washington den 6 januari 2021 har fördömanden av det som skedde gjorts över hela världen. Med all rätt. Stormningen var djupt ovärdig en demokrati och sådana här attacker på själva demokratins institutioner får aldrig legitimeras eller accepteras. De som utför dessa angrepp måste fördömas och ställas inför rätta.

I Sverige har regeringsföreträdare varit snabba med att försöka dra politiska poänger av det inträffade. Ganska osmakligt och långsökt har man även försökt utnyttja det som hände i USA för att slå mot Sverigedemokraterna här i Sverige. Senast hörde vi statsministern i partiledardebatten göra detta.

Det är givetvis bra att regeringsföreträdare fördömer det som hände i USA. Det gör undertecknad också. Regeringen har också fördömt USA:s president för uppvigling. Jag kan dock samtidigt konstatera att regeringen inte är konsekvent i sina fördömanden. Regeringspartiet Socialdemokraterna har ett systerparti i Palestina, Fatah. Fatah styr den Palestinska myndigheten, som genom falska anklagelser via tv, radio, tidningar, möten och på sina egna internetsidor uppviglar palestinier att begå fruktansvärda brott mot judar. Den Palestinska myndigheten är inte blygsamma med sina anklagelser. Tidningen Världen Idag rapporterar om hur många tunga namn inom ledarskapet, såsom den officiella (numera före detta) PLO-representanten, Hanan Ashrawi och den palestinske premiärministern Muhammad Shtayyeh, som hälsades hjärtligt välkommen under sitt officiella statsbesök i Sverige 2019, står bakom sådana uppviglingar.

Den Palestinska myndighetens anklagelser är uppvigling och antisemitism satt i system, vilket allt som oftast bemöts med världens tystnad, så även från den svenska regeringen, vars systerparti är ytterst ansvarigt.

Tidningen Världen idag berättar den 14 januari om ett av resultaten av dessa uppviglingar.

”Den 20 december 2020 är israeliska sexbarnsmamman Esther Horgan ute på sin vanliga joggingrunda. Det är mitt på dagen. Där, på joggingrundan, mitt på dagen, stöter hon på palestinske Muhammad Cabha. Muhammad är också ute på en runda, men inte för att jogga. Han är ute på en runda för att döda en jude. Muhammad är 40 år och storväxt, Esther är 52 år och ganska liten. Hon har inte en chans mot hans våld, då han slår ihjäl henne med en sten, mitt på dagen.

Muhammed menar att han ville hämnas en fängslad palestinsk terrorist (dömd för mord och medhjälp till mord på sex israeler), som nyligen avled i cancer i ett israeliskt fängelse. Den palestinska administrationen (PA) har nämligen anklagat Israel för att avsiktligt låta palestinska fångar dö i cancer utan att behandla dem, för att utsätta fångar för medicinska experiment, för systematiska avrättningar, för tortyr, och mycket, mycket mer.

Den allra senaste anklagelsen är att Israel avsiktligt infekterat fångar med coronaviruset.

Klassisk antisemitism. Allt är naturligtvis falskt, vilket till och med den Israelfientliga organisationen Röda korset kan intyga, eftersom de regelbundet besöker de palestinska fångarna.”

Jag konstatera att med tanke på statsministerns och hans regerings kraftfulla fördömanden av stormningen av Kapitolium och president Trump är det förvånansvärt tyst när kollegor i hans systerpartier sysslar med uppvigling som resulterar i rena mord.

Av denna anledning vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:

Kommer statsministern i sin kapacitet att, i likhet med fördömanden av vad som skett i USA, lika kraftfullt fördöma högsta företrädare för den Palestinska myndigheten för deras uppviglingar?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-statsministern-angaende-fordomanden-av-uppvigling/