Fråga till utrikesministern angående svenska ambassadens arbete i Nordkorea

Fråga 2020/21:1291 Svenska ambassadens arbete i Nordkorea

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

I fredags avslutade Nordkoreas regerande kommunistparti sin partikongress med en militärparad med uppvisning av nya ballistiska robotar. Att denna uppvisning också skedde dagarna innan USA:s nye president Biden tillträder sin post kan också ses som ett sätt att sätta press på den nye presidenten.

Den avgående presidenten Trump lyckades få till stånd samtal och förhandlingar med Nordkorea, men dessa gick i stå eftersom kravet, för att lyfta sanktioner mot Nordkorea, om landets avrustning inte fick gehör.

Det är uppenbart att Kim Jong Un nu vill pressa USA att lyfta sanktionerna genom att skrämma med vad som väntar om man inte gör det.

”Världens mäktigaste vapen, ballistiska robotar från u-båtsramp, kom in på torget en efter en och demonstrerade med kraft de revolutionära truppernas styrka”, skrev den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Sverige har en ambassad i Pyongyang och fungerar även som skyddsmakt för USA och sköter USA:s förbindelser med den nordkoreanska regimen.

Jag vill ställa följande fråga till utrikesminister Ann Linde:

På vilket sätt förbereder sig Sverige och den svenska ambassaden för att efter presidentbytet i USA fortsätta spela en viktig roll genom ambassaden i Nordkorea?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-svenska-ambassadens-arbete-i-nordkorea/