Fråga till utrikesministern angående åtgärder mot den turkiska regimen

Fråga 2020/21:167 Åtgärder mot den turkiska regimen

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Den 12 juli försökte en grupp azerbajdzjanska soldater att korsa gränsen till Armenien och attackera en armenisk gränspostering. Gruppen tvingades tillbaka, men därefter utsattes armeniskt territorium för tung artilleribeskjutning, stridsvagnar och drönare.

De azerbajdzjanska väpnade styrkorna sköt sju gånger med 82 millimeters artilleri i riktning mot den armeniska byn Chinari. Därefter avfyrade de azerbajdzjanska styrkorna tre projektiler från en 120 millimeters artilleripjäs i samma riktning. En av raketerna träffade ett hus, två andra hamnade i trädgården. Som tur var skadades ingen.

Den 27 september gick åter Azerbajdzjan till attack. Denna gång inledde den azerbajdzjanska sidan missilattacker längs hela kontaktlinjen mellan Republiken Artsach (Nagorno-Karabach) och  Azerbajdzjan. Attackerna riktade sig mot de fredliga bosättningarna, inklusive huvudstaden Stepanakert. En kvinna och ett barn dödades inledningsvis då man besköt civilbefolkningen och infrastrukturen. Sedan dess har fler dödsfall inrapporterats.

Armenien besvarade attackerna och besköt azerbajdzjanska helikoptrar, drönare och stridsvagnar. Under gårdagen utlyste Armenien krigslagar, och män har inkallats för tjänstgöring.

Ledningen för Republiken Artsach meddelade att man kommer att försvara sitt territorium och skydda sitt folk, och Armenien bistår med understöd.

Azerbajdzjans handlingar, påhejade av diktaturen Turkiet, utgör allvarliga kränkningar av de grundläggande principerna i internationell rätt och går direkt emot tidigare uppmaningar om eldupphör från FN:s generalsekreterare. Azerbajdzjans återkommande våldshandlingar och militära eskalering är helt oacceptabla och måste fördömas av omvärlden.

Världssamfundet måste tvinga tillbaka Azerbajdzjan till förhandlingsbordet inom ramen för OSSE:s Minskgrupp för att försöka få till stånd en fredlig lösning på konflikten. Samtidigt bör man tillsätta en utredning för att ställa ansvariga bakom attackerna till svars för brotten mot internationell rätt.

Turkiet har sedan attackernas inledning understött Azerbajdzjan. Turkiska flygplan sköt ned ett armeniskt plan i armeniskt luftrum. Turkiet har också hjälpt Azerbajdzjan med att forsla tusentalet jihadister från Syrien till Azerbajdzjan för att strida mot Armenien.

Turkiets involvering i konflikten borde leda till världssamfundets fördömande av landet och dess despot Erdoğan.

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta och verka för gentemot Turkiet och Erdoğan?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-atgarder-mot-den-turkiska-regimen/