Fråga till utrikesministern angående ny utredning om M/S Estonia

Fråga 2020/21:166 Ny utredning om M/S Estonia

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Efter dokumentärfilmen Estonia – fyndet som ändrar allt, som avslöjade ett hål som är ca 4 meter högt och 1,2 meter brett i styrbordssidan på Estonias skrov, har krav på en ny utredning om orsaken till Estonias förlisning rests från många olika håll.

Estlands premiärminister Jüri Ratas har varit drivande i att kräva en ny utredning, och planeringen för att genomföra en ny undersökning vid vraket är i full gång men tycks inte involvera svensk inblandning, skriver Expressen.

I ett gemensamt uttalande av utrikesministrarna i Estland, Finland och Sverige den 28 september säger man att Estland, Finland och Sverige har kommit överens om att gemensamt bedöma alla eventuella betydande nya uppgifter om katastrofen med M/S Estonia som inte har rapporterats tidigare.

Samtidigt slår man fast i uttalandet att Estland, Finland och Sverige understryker att vi förlitar oss på slutsatserna i slutrapporten från den för Estland, Finland och Sverige gemensamma haverikommissionen från 1997.

Det kan tyckas något märkligt att man redan innan man gjort bedömningar av de nya uppgifter som framkommit ändå slår fast att man förlitar sig på slutsatserna i haverikommissionens rapport från 1997.

Estland verkar nu ha gjort andra bedömningar av de nya uppgifterna, vilket är välkommet. Det är dags att slutgiltigt lägga korten på bordet, få slut på spekulationer och ge anhöriga svar på deras frågor. Katastrofen är omgärdad av alltför många frågetecken och ovilja från tidigare regeringar att ge ordentliga svar.

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Gäller fortfarande uttalandet från den 28 september om att de nya uppgifterna ska bedömas gemensamt, och delar därmed ministern Estlands premiärministers inställning till en ny utredning?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-ny-utredning-om-m-s-estonia/