Fråga till utrikesministern angående avrättningen av Navid Afkari

Fråga 2020/21:44 Avrättningen av Navid Afkari

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

På lördagsmorgonen avrättades den iranske brottaren Navid Afkari. Han avrättades enligt iranska myndigheter i Adelabadfängelset strax utanför Shiraz efter att han anklagats och dömts för att ha slagit ihjäl en säkerhetsvakt under en fredlig regimkritisk demonstration i Shiraz 2018.

Som bevis för att Afkari begått mordet har ett erkännande på tv använts. Videoklippet sändes efter att Donald Trump engagerat sig i frågan och uppmanat Irans regim att benåda Afkari. Flera organisationer menar att erkännandet är framtvingat efter tortyr och inte rättsligt tillförlitligt. Det är inte ovanligt att regimen genom tortyr som skenavrättningar, skendränkningar, bryta fingrar, dra ut naglar, misshandla och använda sig av sexuellt våld tvingar människor att erkänna handlingar de inte begått.

Sveriges nuvarande regering verkar ju ha särskilt goda relationer till den iranska regimen efter sina besök i landet, där utrikesministern själv (då som handelsminister) 2017 iklädde sig kvinnoförtryckande plagg, och välkomnandet av den iranske utrikesministern till Sverige, där dåvarande utrikesministern Margot Wallström här i Sverige godtog islams sed att män inte skakar hand med kvinnor.

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Fördömer ministern avrättningen av Navid Afkari, och hur framför ministern i så fall detta till sina kollegor i den iranska regeringen?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-avrattningen-av-navid-afkari/