Fråga till utrikesministern angående erkännande av folkmordet 1915

Fråga 2019/20:1683 Erkännande av folkmordet 1915

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Den 11 mars 2010 tillkännagav riksdagen för regeringen att Sverige ska erkänna folkmordet 1915 på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker, att Sverige bör verka inom EU och FN för ett internationellt erkännande av folkmordet 1915 på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker och att Sverige bör verka för att Turkiet erkänner folkmordet 1915 på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker.

Under folkmordet, som pågick mellan 1915 och 1922, mördades runt 1,3 miljoner människor i det ottomanska riket. Bakom folkmordet stod den ungturkiska rörelsen.

När Stefan Löfven besökte Södertälje 2014 lovade han att driva frågan om att regeringen skulle erkänna folkmordet under förutsättning att Socialdemokraterna skulle vinna valet. I en intervju med Assyria TV sa han: Har vi fattat beslut i riksdagen så ska vi naturligtvis fullfölja det. Det är absolut min målsättning.

Trots att det är Socialdemokraterna som sedan valet 2014 styr utrikespolitiken och trots sitt löfte har man alltså hittills svikit. I maj 2018 sa i stället statsministern till SVT: Jag har gjort det jag sa, jag tog det till en utredning, den rapporten visade att det här är en oerhört komplex fråga. Det är en sak för ett parlament att erkänna folkmord, det är en annan sak för en regering. Och på en direkt fråga om regeringen tänkte erkänna folkmordet svarade han: Regeringen har inte någon plan på det, nej.

Det skulle vara intressant att höra om regeringen har omvärderat sitt nej och i stället kommer att följa tidigare löften om erkännande, som det dessutom finns riksdagsbeslut på.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Kommer Sveriges regering att erkänna folkmordet 1915 i enlighet med riksdagens beslut den 11 mars 2010?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-erkannande-av-folkmordet-1915/