Fråga till utrikesministern angående förmodad iransk tankerattack

Fråga 2020/21:3403 Förmodad iransk tankerattack

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Tankfartyget Mercer Street, som är japanskägt men drivs av det israeliskägda rederiet Zodiac Maritime, attackerades i torsdags på väg från Dar es-Salaam i Tanzania till Fujariah i Förenade Arabemiraten. Attacken skedde utanför Omans kust, och en brittisk säkerhetsvakt och en rumänsk besättningsman dödades.

Den brittiske utrikesministern Dominic Raab sa på söndagen att brittiska bedömningar har dragit slutsatsen att det är mycket troligt att Iran har använt en eller flera drönare för att utföra den ”olagliga och fula” attacken.

”Vi tror att denna attack var avsiktlig, riktad och ett klart brott mot internationell lag av Iran. Storbritannien arbetar med internationella partners för ett ’samordnat svar’”, sa han.

Även USA:s utrikesminister Antony Blinken sa i ett uttalande att ”efter en granskning av tillgänglig information är vi övertygade om att Iran genomförde den här attacken”.

Israels premiärminister Naftali Bennett hävdade att hans regering har bevis för att Iran låg bakom attacken och hotade med vedergällning.

”Underrättelsebevis för detta existerar och vi väntar oss att världssamfundet klargör för Irans regim att den har gjort ett allvarligt misstag”, sa Bennett vid söndagens regeringsmöte. Israels utrikesminister Yair Lapid twittrade i fredags att han hade beordrat Israels diplomater att driva på FN-åtgärder mot ”iransk terrorism”.

”Jag har instruerat ambassaderna i Washington, London och FN att arbeta med sina samtalspartner i regeringen och de relevanta delegationerna i FN:s högkvarter i New York”, skrev han.

Iran förnekar dock sin inblandning.

Jag vill fråga utrikesminister Ann Linde:

Kommer Sverige att inom FN-systemet uttala stöd för Israels förslag till FN-åtgärder mot Iran, och om inte, varför?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-formodad-iransk-tankerattack/