Fråga till utrikesministern angående ryska trolls lurande av utrikesministern

Fråga 2020/21:3402 Ryska trolls lurande av utrikesministern

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Vovan och Lexus är två ryska komiker som gjort sig kända för att ringa upp och driva med olika internationella ledare, varvid de ofta får sina måltavlor att försäga sig och avslöja hemligheter. I helgen publicerades ett samtal med Sveriges utrikesminister Ann Linde på Youtube.

Både Vovan och Lexus anklagas för att gå Vladimir Putins ärenden. Enligt brittiska BBC poserar de som någon som deras objekt troligen vill tala med, till exempel sympatiskt inställda representanter från ett vänligt inställt land. Innehållet i sådana konversationer tas ofta ur sitt sammanhang eller misstolkas på annat sätt i rysk tv för att ofördelaktigt porträttera Moskvas geopolitiska motståndare.

När de ringde Sveriges utrikesminister låtsades de vara Julia Navalnaja, hustru till den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, och Navalnyjs stabschef, Leonid Volkov.

Utrikesministern samtalade i mer än tio minuter i telefon och avslöjade bland annat att hon är öppen för att föra över svenska skattebetalares pengar i skymundan till den ryska oppositionen, via annat land – men att hon inte kan diskutera saken över telefon eftersom det hon föreslår är olagligt. Samnytt skriver att ”när uppringarna börjar tala om eventuell svensk finansiering av den ryska oppositionen berättar Linde att det finns 38 miljoner euro avsatta för utveckling av civilsamhället och mänskliga rättigheter, under de närmsta fem åren. Hon tillägger att hon inte har detaljkännedom om hur de ska användas men säger sig tro att finansiering ska gå att ordna.” När uppringarna förklarar att betalningen inte kan ske öppet, då det skulle strida mot ryska lagar gällande utländsk finansiering, säger utrikesministern att ”jag tror inte vi ska diskutera detta på telefon, någon annan kan tala med er efter vårt samtal”.

När utrikesministern skulle kommentera Nord Stream 2 påpekade hon mycket riktigt att det finns en majoritet i riksdagen för att införa sanktioner i syfte att stoppa det ryska gasprojektet. Men under telefonsamtalet betonade hon att det vore att införa sanktioner mot företag i europeiska länder som är involverade i projektet.

Expressen rapporterar om att den ryska nyhetsbyrån Sputnik omedelbart plockade upp hennes uttalande om att EU aldrig kommer att införa sanktioner mot den ryska gasledningen Nord Stream 2 – ett budskap som Vladimir Putin med all säkerhet gillar, skriver Expressen. Så här citeras Linde av Sputnik:

”Vi kommer aldrig ha en enad inställning för att stoppa Nord Stream 2 i detta läge. Det betyder att det verkligen kommer att visa att EU är splittrat, och detta kommer att försvaga EU och stärka Ryssland.”

Att utrikesministern låter sig luras av två ryska troll och därefter används i rysk propaganda är givetvis inte bra.

UD:s presstjänst säger till Expressen att ”Utrikesdepartementet har rutiner, dessa har följts men var dessvärre inte tillräckliga i det här fallet”.

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att något sådant här inte händer igen och att UD:s rutiner är tillräckliga?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-ryska-trolls-lurande-av-utrikesministern/