Fråga till utrikesministern angående fortsatta aggressioner mot Armenien och Nagorno-Karabach

Fråga 2021/22:1842 Fortsatta aggressioner mot Armenien och Nagorno-Karabach

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Azerbajdzjan fortsätter med aggressiva handlingar mot Armenien och Nagorno-Karabach trots rådande avtal.

Sedan november 2020, när vapenvila slöts, har ett flertal händelser ägt rum i Nagorno-Karabach. Azerbajdzjans intagande av byarna Khtsaberd och Hin Tagher och tillfångatagandet av armeniska militärer i närvaro och med tillstånd av Rysslands ”fredsbevarande” styrkor den 11 december 2020, intagandet av byn Parukh i Nagorno Karabach den 24 mars i år (återigen i närvaro av Rysslands ”fredsbevarande” styrkor), de kontinuerliga och förvärrade kränkningarna av vapenvilaavtalet längs kontaktlinjen och alla fysiska och psykiska  hot mot armenier i Nagorno-Karabach, i närvaro av ”fredsbevarande” styrkor, är helt oacceptabla.

De senaste dagarna har situationen eskalerat i och runt Nagorno-Karabach.

Två militärer från Nagorno-Karabachs försvarsarmé dog och 19 skadades när azerbajdzjanska trupper avfyrade granatkastare och använde attackdrönare.

Striderna ägde rum i Lachinkorridoren, en landremsa som förbinder Nagorno-Karabach med Armenien genom Azerbajdzjan och som patrulleras av ryska ”fredsbevarande” styrkor, och i den nordöstra delen av enklaven.

Azerbajdzjans armé hävdar själva att man tagit kontroll över flera strategiska platser i regionen Nagorno-Karabach och att man genomförde operationen ”Hämnd” som ett svar på ”terroraktioner från illegala beväpnade armeniska grupper på Azerbajdzjans territorium”.

Ryssland, som har fredsbevarande styrkor på 2 000 man i området, beskyller Azerbajdzjan för att ha brutit vapenvilan och säger att man tänker vidta åtgärder för att ”stabilisera situationen”. EU uppmanar till ett omedelbart stopp för fientligheterna.

Sverige är en av de permanenta medlemmarna i OSSE:s Minskgrupp, och därför vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Avser ministern att inom ramen för Minskgruppen vidta några särskilda åtgärder i syfte att få Azerbajdzjan att respektera vapenvilan, upphöra med sina aggressioner mot Armenien och Nagorno-Karabach och återvända till förhandlingsbordet för konstruktiva förhandlingar till förmån för att upprätta och stärka fred i regionen, och vilka är i så fall dessa åtgärder?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-fortsatta-aggressioner-mot-armenien-och-nagorno-karabach/