Fråga till utrikesministern angående stöd för amerikanskt besök i Taiwan

Fråga 2021/22:1843 Stöd för amerikanskt besök i Taiwan

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Den 2 augusti landade USA:s talman Nancy Pelosi i Taiwan. Den amerikanska talmannen sa i sitt tal i det taiwanesiska parlamentet bland annat att Taiwan är ”ett av världens friaste samhällen”. Hon önskade också se ett utökat utbyte mellan USA och Taiwan.

Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis skrev samma dag på Twitter:

”Nu har talman Pelosi öppnat dörren till Taiwan mycket vidare, jag är säker på att andra försvarare av frihet och demokrati kommer att gå igenom mycket snart.”

Folkrepubliken Kina har reagerat aggressivt över besöket och har inlett militära övningar runt Taiwan där man också kränkt Taiwans territorium.

EU har varit förvånansvärt tyst men uppmanat till lugn. EU:s utrikeschef Josep Borrell säger att ”det finns inget som motiverar att använda ett besök som förevändning för aggressiv militär aktivitet i Taiwansundet”.

Litauen har blivit det enda EU-land som offentligt uttalat att man stöder den amerikanska talmannens besök. Litauen har ju tidigare gått i bräschen med stöd för Taiwan genom att man förra året lät öppna en diplomatisk beskickning – i praktiken en ambassad – i Litauen.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Avser ministern att, i likhet med sin litauiske kollega, uttala stöd för den amerikanska talmannens besök i Taiwan, och om inte, varför?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-uttala-stod-for-amerikanskt-besok-i-taiwan/