Fråga till utrikesministern angående hennes uttalande med anledning av våldsamheterna i Jerusalem

Fråga 2020/21:2866 Våldsamheterna i Jerusalem

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Jerusalem skakas av de allvarligaste oroligheterna på många år. Palestinier har kastat stenar mot israelisk polis, som tvingats svara på våldet. Anledningen till våldsamheterna sägs vara vräkningar av palestinier som en israelisk domstol beslutade om tidigare i år med hänvisning till att marken tillhört judiska familjer före kriget 1948.

Israel har, enligt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, agerat ansvarsfullt för att säkerställa lag och ordning i Jerusalem, samtidigt som religionsfrihet tillåts. Därefter har det skett en kraftig upptrappning av våldet, och från palestinska områden har det skjutits över 300 raketer mot Israel. Israel har fått försvara sig och har både bekämpat raketer i luften och deras utskjutningsplatser. När en stat utsätts för väpnat våld är det statens ansvar mot sin befolkning att försvara sig, och det är detta Israel nu gör.

Med anledning av våldsamheterna har utrikesminister Ann Linde kommenterat med att ”det ligger ett särskilt ansvar på de israeliska myndigheterna att agera med återhållsamhet”.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Varför anser ministern att det ligger ett särskilt ansvar på Israel, och anser inte ministern att palestinierna och deras myndigheter har motsvarande ansvar för att motverka våldsamheterna samt vidtar ministern några åtgärder?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-hennes-uttalande-med-anledning-av-valdsamheterna-i-jerusalem/