Fråga till justitieministern angående möjligheten att lösa mord genom dna-släktforskning

Fråga 2020/21:2864 Möjligheten att lösa mord genom dna-släktforskning

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Tack vare en ny metod, dna-släktforskning, kunde polisen lösa dubbelmordet i Linköping. Det är en teknik polisen i Göteborg hoppades skulle hjälpa dem lösa mordet på en kvinna i Stuvkällaren 2005. Men nu säger Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, att det är olagligt. Polisen är givetvis besviken och anser det vara förvånande att IMY nu meddelar att de inte får använda metoden.

Enligt SVT är IMY också mycket kritisk till att polisen genomförde pilotprojektet i Linköping utan att först ha begärt ett så kallat förhandssamråd: ”Det förutsätts att Polismyndigheten iakttar samrådsskyldigheten framöver.” Om polisen begärt ett sådant skulle IMY troligen ha avstyrt hela pilotprojektet. Då hade mördaren fortfarande varit på fri fot.

Yttrandet kom som en chock för landets kalla fall-grupper. Där hade man hoppats mycket på metoden, som använder sig av kommersiella släktdatabaser i USA, rapporterar SVT.

Enligt chefen för polisens kalla fall-grupp i region Väst finns det nu två vägar att gå: ”Antingen säger polismyndigheten att vi inte gör samma bedömning som den här myndigheten utan bara kör på, eller också – vilket väl är mer trolig – försöker man snabbt få till en lagändring.”

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Är ministern beredd att ta initiativ till en lagändring för att möjliggöra för polisen att lösa mord genom att använda dna-släktforskning, och om inte, varför?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-justitieministern-angaende-mojligheten-att-losa-mord-genom-dna-slaktforskning/