Fråga till utrikesministern angående hyllningar av terrorister, mördare och kidnappare

Fråga 2020/21:3641 Hyllningar av terrorister, mördare och kidnappare

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

För en vecka sedan lyckades sex palestinier, dömda för bland annat mord och terrorism i Israel, fly från anstalten Gilboa i norra Israel. En av rymmarna var Zakaria Zubeidi, före detta ledare i terrororganisationen al-Aqsa-martyrernas brigader. Han är dömd för en attack 2002 mot det politiska partiet Likuds kontor, som dödade sex personer. Utöver Zubeidi var det fem medlemmar från Islamiska jihad. Fyra av dessa är dömda till livstids fängelse för mord, terroristbrott och kidnappningar.

Islamiska jihad kallade omedelbart rymningen heroisk, och i hyllningskören instämde såväl Hamas, som genom sin talesperson Fawzi Barhoum lovordade rymningarna, som de svenska Socialdemokraternas systerparti Fatah.

Munir al-Jaghoub, talesperson för Fatah, hyllade rymmarna och sade att ”de här sex hjältarna lyckades överlista systemet”.

Utrikesministerns eget parti, Socialdemokraterna, har ett långvarigt samarbete med Fatah och brukar bjuda in dess företrädare till sina kongresser. Det är givetvis anmärkningsvärt att svenska Socialdemokraterna samarbetar med ett parti som i tid och otid hyllar terrorism, mord och kidnappningar och som sprider antisemitism. Ännu mer anmärkningsvärt är att man lättvindigt kommer undan med detta samarbete. Socialdemokraterna har också under lång tid finansierat det palestinska styret med svenska skattemedel.

Jag vill fråga utrikesminister Ann Linde:

Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av Fatahs uttalande då man, som efter den nyligen genomförda rymningen, hyllar mördare, kidnappare och terrorister?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-hyllningar-av-terrorister-mordare-och-kidnappare/