Fråga till utrikesministern angående markering mot ryska ambassaden

Fråga 2021/22:1824 Markering mot ryska ambassaden

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Den 18 juli stupade den svenske soldaten Edvard Selander Patrignani i Donetskområdet i Ukraina. Selander Patrignani var tidigare anställd vid Försvarsmakten men hans anställning avslutades under våren, innan han åkte till Ukraina för att frivilligt delta i striderna mot den ryska aggressionen och för Ukrainas frihet och självständighet.

En vecka efter hans död lade den ryska ambassaden i Sverige ut ett långt inlägg på sina sociala medier-plattformar, bland annat på Facebook.

I inlägget kallar ambassaden frivilliga svenskar för ”stridshundar” och skriver att den dödade soldaten ”fått vad han förtjänade”.

Man anklagar vidare journalister för att inte vara objektiva i sin rapportering kring den stupade soldaten, som kallas för en legosoldat som deltog i ”bestraffningsinsatser”.

Per Enerud, senior analytiker vid Myndigheten för psykologiskt försvar, gör bedömningen att inlägget kan vara ett initiativ från Moskva.

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Avser ministern att kalla till sig Rysslands ambassadör för att markera det oacceptabla i ambassadens agerande när de hånar en i Ukraina stupad svensk soldat och fd Försvarsmaktsanställd, och om inte, varför?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-markering-mot-ryska-ambassaden/