Fråga till utrikesministern angående stopp för turistvisum till Sverige för ryska medborgare

Fråga 2021/22:1825 Stopp för turistvisum till Sverige för ryska medborgare

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

I Finland vill nu de största partierna stoppa ryska medborgare för att kunna få turistvisum till Finland.

Det finska regeringspartiets, Socialdemokraterna, ordförande Antti Lindtman, säger att regeringen snabbt ska utreda frågan om att begränsa turistvisumen. Enligt Lindtman måste man dock samtidigt ta i beaktande vad åtgärderna kommer att ha för inverkan på den ryska oppositionens och ryska medborgares möjligheter att få korrekt information om Rysslands aktivitet i Ukraina. Jukka Kopra, som är vice ordförande för Samlingspartiets riksdagsgrupp, säger till Svenska Yle att den nuvarande situationen försvagar sanktionerna mot Ryssland och att ”det är moraliskt fel att till exempel personer som deltagit i Rysslands invasionskrig kan åka på semester till Europa, via Finland”.  Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra sa i helgen att hon anser att det är motiverat att man slutar bevilja visum.

Även Ukrainas ambassadör stödjer förslaget då hon, enligt Svenska Yle, menar att ”det är fel att ryssar reser till Finland på uppköp med turistvisum samtidigt som Ryssland krigar på annat håll”.

”Finland har en speciell position när det gäller ryska turisters semestrar i Europa, eftersom EU:s sanktioner redan tidigare har satt stopp för direkta flyg mellan Europa och Ryssland. Turister kan ändå resa till Finland, och sedan fortsätta sin resa till övriga Europa”, skriver Svenska Yle.

Estland slutade bevilja turistvisum till ryssar i mars, och varken Lettland eller Litauen beviljar heller turistvisum till ryska medborgare.

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Avser ministern att vidta liknande åtgärder och stoppa turistvisum till Sverige för ryska medborgare och avser ministern att ta initiativ inom EU-kretsen för att hela EU agerar på samma sätt när det gäller att bevilja turistvisum för ryska medborgare?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-stopp-for-turistvisum-till-sverige-for-ryska-medborgare/