Fråga till utrikesministern angående ökade övergrepp mot kristna och andra icke-muslimska kvinnor i Indonesien

Fråga 2020/21:2482 Ökade övergrepp mot kristna och andra icke-muslimska kvinnor i Indonesien

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Enligt en ny rapport från Human Rights Watch tvingas kristna och andra icke-muslimska kvinnor i Indonesien att bära slöja medan barn i skolor mobbas och förödmjukas offentligt till lydnad. Detta skriver Samnytt.

Enligt rapporten använder skolor i det övervägande muslimska Indonesien en kombination av psykologisk press, offentlig förödmjukelse och sanktioner för att övertala flickor att använda slöja.

Elever får också höra att de kommer hamna i helvetet och får koranverser citerade. Lärare klipper av hår som sticker ut under huvudbonader och river sönder kläder som anses vara alltför avslöjande.

Enligt rapporten har den islamiska intoleransen ökat markant under de senaste åren, och man beskriver det som en attack på grundläggande rättigheter.

Kristna är världens mest utsatta grupp, och förföljelser ökar alltmer runt om i världen.

Den svenska regeringen kallar sig feministisk, och så sent som den 24 februari i år stod utrikesministern i riksdagens kammare och läste upp regeringens utrikesdeklaration, i vilken man skriver: ”I denna tid är det viktigare än på länge att bedriva en feministisk utrikespolitik för kvinnors och flickors rättigheter.”

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

På vilket sätt kommer ministern att agera i enlighet med det hon säger i utrikesdeklarationen när det gäller det som nu sker i Indonesien mot kristna och andra icke-muslimska kvinnor?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-okade-overgrepp-mot-kristna-och-andra-icke-muslimska-kvinnor-i-indonesien/