Fråga till utrikesministern angående omvärldens negativa bild av Sverige

Fråga 2019/20:1541 Omvärldens negativa bild av Sverige

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Sveriges bristande hantering av covid-19 har orsakat stor skada på bilden av Sverige utomlands, en bild som fått sig en rejäl törn redan efter migrationskrisen 2015 .

Svenska institutet menar att aldrig tidigare har skepsisen mot Sverige varit större och att tonen är negativ över hela linjen. Sofia Bard, tillförordnad enhetschef för Sverigebildsanalys på Svenska institutet, säger att Sverige har aldrig tidigare varit så här intensivt bevakade sedan vi började mäta. Den enda situation som är jämförbar är under flyktingvågen 2015, men detta är mycket större.

Land efter land fryser nu ut Sverige och landets hantering av covid-19. Måndagen den 8 juni meddelade flera tyska delstater att de inför karantän för resenärer som varit i Sverige. Torsdagen den 4 juni förklarade Nederländerna att svenskar inte längre är välkomna in i landet. Och om de ändå tar sig in så ska de, enligt premiärminister Mark Rutte, tvingas i karantän i minst två veckor. Den finska inrikesministern Maria Ohisalos vädjade i maj till finska folkets moral för att hindra dem att fara in till Sverige, och landet har nu bommat igen gränsen.

Land efter land agerar nu mot Sverige, och världen ställer sig frågan om vad som egentligen händer här. Regeringens bristande hantering av krisen och undflyende inställning genom att hela tiden peka på expertmyndigheten och skylla agerandet på myndigheten har också uppmärksammats internationellt och skadat bilden av landet.

Med anledning av detta skulle jag vilja fråga utrikesminister Ann Linde:

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att förändra omvärldens mycket negativa bild av Sverige?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-omvarldens-negativa-bild-av-sverige/