Fråga till utrikesministern angående utlandsmyndigheternas information om covid-19

Fråga 2019/20:1434 Utlandsmyndigheternas information om covid-19

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

I en intervju med Fox News säger Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter att hon vet att en fjärdedel av stockholmarna har flockimmunitet. Två veckor tidigare hade Karin Olofsdotter, enligt tidningen Expressen, i amerikansk radio påstått att 30 procent i Stockholm är immuna.

Till radiokanalen NPR säger hon: Vi kan nå flockimmunitet i huvudstaden så tidigt som nästa månad.

I ett mejl till Expressen förklarar Maria Ploberg, presstalesperson vid svenska ambassaden i Washington, att Karin Olofsdotter baserade sitt uttalande på Folkhälsomyndighetens rapport från den 21 april, som säger att ungefär 26 procent av stockholmarna beräknades vara smittade med covid-19 omkring den 1 maj.

Den 20 maj visade de första resultaten från Folkhälsomyndighetens nationella antikroppsstudie att totalt 7,3 procent av stockholmarna hade antikroppar dagarna före Olofsdotters intervju. I Skåne låg andelen på 4,2 procent och i Västra Götaland på 3,7 procent.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Vilka åtgärder vidtar ministern för att utlandsmyndigheterna inte ska bidra till felaktig information och spekulation när det gäller spridningen av covid-19?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-utlandsmyndigheternas-information-om-covid-19/