Fråga till utrikesministern angående utställningspark i Baku för att kränka armenier

Fråga 2020/21:2539 Utställningspark i Baku för att kränka armenier

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

I Azerbajdzjans huvudstad Baku öppnade man den 12 april en utställningspark tillägnad det senaste kriget mot Nagorno-Karabach och Armenien. I ”parken” visar man upp beslagtagen armenisk militärutrustning och skyltdockor föreställande armeniska soldater på ett förnedrande sätt.

Det framgår av publicerade videor och bilder från ”parken” att utställningen är utformad för att öka och uppmuntra hat och fiendskap mot befolkningen i Armenien och armenier i Nagorno-Karabach. Utställningen kränker minnet av de armeniska offren från kriget men även deras familjers värdighet. Personliga tillhörigheter från dödade armeniska soldater visas medvetet upp, och det kommer givetvis att orsaka ytterligare lidande för deras familjer.

De azerbajdzjanska myndigheterna visade också scener av armeniska fångar i den öppnade ”parken”. Detta är förkastligt mot bakgrund av att man, i strid med internationella mänskliga rättighetskrav, olagligt fortsätter att hålla armeniska soldater och civila fångna i Azerbajdzjan.

På azeriska sociala medier har man välkomnat och uppmuntrat Azerbajdzjans presidents initiativ om ”parken”, och kommentarerna vittnar om uppenbart hat och fientlighet mot armenier.

Öppnandet av en sådan ”park” bekräftar också det institutionella hat som finns mot armenier i Azerbajdzjan och den statliga propaganda som förs för att uppmuntra till hatet.

Statssponsrad fientlighet var anledningen till att den azerbajdzjanska militären så brutalt kunde tortera och döda armeniska militärer och civila, utan att ens tänka tanken på vad de gjorde sig skyldiga till. De var i stället övertygade om att de bara skulle få beröm för sina ageranden. Och så verkar tyvärr också vara fallet.

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Avser ministern att göra någon form av markering mot det oacceptabla i att öppna en sådan utställningspark som man nu gjort i Baku, och i så fall på vilket sätt?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-utstallningspark-i-baku-for-att-kranka-armenier/