Fråga till migrationsministern angående upphävda uppehållstillstånd för och återsändande av syrier

Fråga 2020/21:2541 Upphävda uppehållstillstånd för och återsändande av syrier

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Tidningen Samtiden rapporterar om att hundratals syriska flyktingar i Danmark nu kommer att få sina uppehållstillstånd upphävda och att de ska skickas tillbaka till Syrien under de kommande månaderna. Det sa nämligen den socialdemokratiska statsministern Mette Frederiksen i en partiledardebatt i Folketinget. Danmark har bedömt att flera områden runt den syriska huvudstaden nu är tillräckligt säkra för flyktingar att återvända hem. Och det är därför syrier från dessa områden får uppehållstillstånden indragna.

Det var ordföranden för Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, som frågade om statsministern går med på att flyktingar ska skickas tillbaka om deras hemland anses vara säkert. S-ledaren och statsministern svarade:

”Jag delar analysen helt. Och jag tycker att det är lika logiskt som det är uppenbart. Om du är flykting beror det på att du har ett behov av skydd. Och om detta behov försvinner för att du inte förföljs individuellt eller det inte finns några allmänna omständigheter som kräver skydd, så måste du naturligtvis återvända till det land du kommer från. Och använd sedan pausen, freden och de möjliga kompetenser du har fått i Danmark för att bygga ditt eget hemland. Det borde ha varit grunden för den danska flyktingpolitiken från början.”

Av denna anledning vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Delar ministern den danska statsministerns uppfattning, och kommer Sverige att agera i likhet med Danmark, och om inte, varför?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-migrationsministern-angaende-upphavda-uppehallstillstand-for-och-atersandande-av-syrier/