Fråga till försvarsministern angående svenska vapen i kriget mot IS

Fråga 2016/17:51 Svenska vapen i kriget mot IS

av Björn Söder (SD)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Sverige deltar sedan förra året i en militär utbildningsinsats i norra Irak, som genomförs av koalitionen mot IS och som syftar till att bidra till det irakiska försvarets förmåga att stå emot IS framryckningar. Den 28 september 2016 publicerade Aftonbladet uppgifter om att svenska vapen överlämnats till kurdiska peshmergaförband. I tidningen står att läsa:

Vid en befästning bara några hundra meter från IS positioner talar vi med en högt uppsatt general inom Peshmerga. Mitt i ett samtal om hur striderna mot IS brukar gå till säger generalen att han är mycket tacksam för de vapen som svenskarna levererat till fronten.

Vilka vapen talar du om?
– Vi har fått 83 stycken anti-tankvapen.

Anti-tankvapen, av vilken typ då?
– Den modell som Sverige har utvecklat.

Enligt generalen och två andra källor inom Peshmerga är det engångsvapen av modellen AT-4 som ska ha överlämnats av svenskarna.

Vidare hävdar Aftonbladet att frågan om vapnen inte är den enda där bilden av det svenska uppdraget i Irak skiljer sig. Längs med fronten mot IS berättar kurdiska soldater hur svenskarna har hjälpt dem i kriget:

På flera platser har de flugit med drönare och filmat över IS positioner.

Oavsett om man tycker att svenska soldater bör uppträda längs frontlinjen eller inte och oavsett om man tycker att Sverige borde tillhandahålla svenska vapen till de kurdiska styrkorna eller inte är detta inte något Sveriges riksdag beslutat om. Utbildningsinsatsen är just en utbildningsinsats, som handlar om rådgivning och träning.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

Stämmer uppgifterna i Aftonbladet om att svenska soldater gett vapen till kurdiska peshmerga och i vilken omfattning deltar de svenska soldaterna längs frontlinjen mot IS?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-forsvarsministern-angaende-svenska-vapen-kriget-mot/