Fråga till försvarsministern angående Wagnergruppens etablering i Mali

Fråga 2021/22:23 Wagnergruppens etablering i Mali

av Björn Söder (SD)

till försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Enligt AFP hävdar franska källor att Malis regering är på väg mot att teckna ett avtal med det ökända ryska privata säkerhetsföretaget Wagner. Den franska försvarsministern Florence Parly har varnat Mali om ett sådant avtal, som enligt källorna skulle innebära att Malis regering anlitar 1 000 legosoldater från Wagnergruppen.

”Om de maliska myndigheterna ingår ett kontrakt med Wagner skulle det vara extremt oroande och motsägelsefullt, oförenligt med allt vi har gjort i åratal och det vi tänker göra för att stödja länderna i Sahelregionen”, sa Parly till en parlamentarisk kommission.

Enligt Reuters har inte heller den maliska regeringen dementerat uppgifterna.

Källor uppger för Reuters att Wagnergruppen skulle få cirka 6 miljarder CFA-franc (10,8 miljoner dollar) i månaden för sina tjänster och att legosoldaternas närvaro skulle äventyra Malis finansiering från de internationella samarbetspartnerna och de allierade utbildningsinsatserna, som syftar till att återuppbygga Malis armé.

Sverige deltar i Mali i de militära insatserna Minusma och Takuba.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

Hur kommer regeringen att hantera de svenska militära insatserna i Mali om uppgifterna stämmer att Malis regering kommer att anlita legosoldater från den ryska Wagnergruppen?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-forsvarsministern-angaende-wagnergruppens-etablering-i-mali/