Fråga till justitie- och inrikesministern angående övergrepp på ukrainska flyktingar i Sverige

Fråga 2021/22:1731 Övergrepp på ukrainska flyktingar i Sverige

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Flyktingar som flytt krigets Ukraina för att finna en fristad i Sverige har gång efter annan sedan de kom hit blivit utsatta för övergrepp av migranter som svenska regeringar tidigare ”öppnat sina hjärtan” för. Genom att prioritera människor som inte har anledning att komma till Sverige och som dessutom begår kriminella handlingar här låter man nu riktiga flyktingar utsättas för övergrepp som de flytt undan för att slippa.

I mars i år trängde sig vid flera tillfällen somaliska män in på ett boende i Örebro där ukrainska flyktingkvinnor och -barn befann sig. Händelsen skapade oro bland de ukrainska kvinnorna. En av dem uttryckte till och med ånger för att hon valt att resa till Sverige. Hon berättade att hon trots kriget kände sig tryggare hemma i Ukraina än i Sverige. ”Jag vill inte bo här, jag är rädd. Det är inte farligt på samma vis som i mitt land men fortfarande farligt”, sa Oksana i en intervju med SR. ”Självklart är vi rädda. Det här är inte normalt. I Ukraina beter sig folk inte så här. De sa att Sverige är ett säkert land, men jag har inte upplevt det”, sa en kvinna.

I förra veckan blev fem ukrainska flyktingar som var ute och spelade fotboll i Ronneby attackerade av ett arabiskt gäng på 12 personer. Gänget ville vara med och spela – samtidigt som de på arabiska ropade ”slå ukrainarna, slå ukrainarna”. Den ena ukrainaren förstod lite arabiska, så han uppfattade vad som sades. En av de ukrainska flyktingarna som var med försökte förklara att de inte vill ha bråk. Men då började gänget skrika åt dem att de skulle åka tillbaka till Ukraina. Sedan började de misshandla ukrainarna. Två bröder, 12 och 17 år, misshandlades av arabgänget genom att de knuffades omkull och misshandlades med bälten. Den yngre pojkens näsa bröts.

En ukrainsk kvinna som bor i samma område, med sin fyraåriga dotter, var märkbart påverkad av attacken när hon pratade med tidningen Sydöstran:

”Vi kom till Sverige för att vara trygga och så händer detta. Vi trodde att vi skulle vara säkra här. Nu vill vi flytta härifrån, men vart ska vi ta vägen? Ska det verkligen vara såhär? Att man inte ska våga gå ut efter klockan sju på kvällen för att man är rädd att bli misshandlad? Jag var inte ens rädd när jag lämnade Ukraina, men nu är jag det”, säger kvinnan.

Det svenska samhällets utveckling under både nuvarande och tidigare regeringars ansvar har gjort att Sverige nu utmålas som ”maffialand”. Tidningen Expressen uppmärksammade tidigare hur Sverige undviks av ukrainska flyktingar på grund av rädsla för att komma hit. Bilden av Sverige är kraftigt skadad på grund av den utbredda gängkriminaliteten och alla skjutningar. Nuvarande justitie- och inrikesminister Morgan Johansson har misslyckats kapitalt med att komma till rätta med problemen, som nu är så allvarliga att till och med krigsflyktingar försöker undvika att komma hit.

Regeringens och ministerns prioriteringar med att fortsätta ta emot kriminella migranter från andra sidan jordklotet på bekostnad av riktiga krigsflyktingar från vårt närområde, samtidigt som man saknar verktyg och vilja att komma till rätta med de allvarliga problem Sverige brottas med, är skrämmande.

I stället för att idka självrannsakan och ha ett uns av självinsikt om sitt eget kapitala misslyckande och därmed avgå fortsätter ministern att enträget och tjurskalligt hävda sin egen förträfflighet och skylla alla problem på andra.

Jag vill fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att flyktingar från Ukraina ska känna sig trygga i Sverige?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-justitie-och-inrikesministern-angaende-overgrepp-pa-ukrainska-flyktingar-i-sverige/