Fråga till justitieministern angående åtgärder mot växande antisemitism

Fråga 2018/19:658 Åtgärder mot växande antisemitism

av Björn Söder (SD)

till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Under tisdagen knivskars en kvinna som är sekreterare i Judiska församlingen i Helsingborg. Polisen har satt in bevakning vid synagogan nära attentatsplatsen. Även om det är för tidigt för att kunna bekräfta om kvinnans judiska identitet och församlingstillhörighet är motivet bakom dådet har det redan fått internationell uppmärksamhet då Israels president Reuven Rivlin uttalade sig om attacken under tisdagskvällen.

Han sa:

”Återigen är judar i Europa i fara. Dagens brutala knivattack av en kvinna i Helsingborg, Sverige, påminner oss om att vi inte kan förlita oss på bleknande minnen av Förintelsen för att hålla dagens judiska samhällen trygga.”

Oavsett vad motivet är bakom knivattacken i Helsingborg kan vi tyvärr konstatera att antisemitismen i Sverige breder ut sig. Judar tvingas flytta från Malmö samtidigt som regeringspartiets ungdomsförbund skriker antisemitiska slagord i demonstrationer på Malmös gator. Attacker mot synagogor sker runt om i landet, och allt fler judar tvingas dölja sin identitet av rädsla för att bli utsatta för övergrepp.

Ansvaret för denna fruktansvärt tragiska utveckling vilar ytterst på regeringen som genom sin politik skapat samhället vi nu upplever. Genom en oansvarig invandringspolitik har man många gånger importerat antisemitiska strömningar, och tillsammans med inhemska extremister har man lagt grunden för dessa övergrepp.

Av denna anledning vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att skapa trygghet för judarna i Sverige?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-justitieministern-angaende-atgarder-mot-vaxande-antisemitism/