Fråga till socialministern angående efterlevnad av regeringens egna uppmaningar till folket inför julen

Fråga 2020/21:1200 Efterlevnad av regeringens egna uppmaningar till folket inför julen

av Björn Söder (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

”Det är särskilt viktigt att hålla ned smittspridningen under helgerna. Det finns några orosmoln. Det är till exempel för många som vistas på handelsplatser och köpcentra.” Så sa statsministern vid en pressträff den 18 december då regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten redogjorde för nya restriktioner i syfte att stoppa smittspridningen av covid-19.

Statsministern betonade allvaret i att trängsel till varje pris måste undvikas i butikerna, och Folkhälsomyndigheten upprepade också sin ”starka rekommendation” att avstå från att vistas i butiker även framåt.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör tryckte på att följsamheten måste bli bättre: ”Det finns några orosmoln. Många människor trängs på köpcentrum och den så kallade mellandagsrean som väntar riskerar att förvärra detta. Vi rekommenderar starkt att handeln inte ska gå ut med dessa erbjudanden i år. Mellandagsrea ska inte förekomma i några butiker i år”, sa generaldirektören vid regeringens expertmyndighet, och statsministern menade att ”i år måste julen bli annorlunda. Situationen är fortfarande allvarlig.”

Och för de allra flesta i Sverige blev det på något sätt en annorlunda jul. För många som jobbar inom vården, särskilt inom IVA, blev det en jul utan nära och kära, då de i stället var tvungna att vårda dem som drabbats hårdast av pandemin. Dessa vårdanställda är kanske de som mer än några andra förtjänat att få njuta av lite julledighet efter månader av stress och hårt arbete med att ta hand om våra medmänniskor. Många människor i landet lyssnade också till regeringens och Folkhälsomyndighetens uppmaningar och avstod från både resor, julhandel och mellandagsrea.

Trots regeringens egna uppmaningar till svenska folket om att avhålla sig från en del traditionella inslag i julfirandet, som resor, julhandel och mellandagsrea, ska socialministern, enligt källor till NB Nyhetsbyrån, ha synts under mellandagsrean i köpcentret Hansa City i Kalmar under måndagen den 28 december. Andra vittnen menar att Hallengren även ska ha besökt ”mindre butiker” i Hansa City dagen före julafton, alltså den 23 december.

Hansa City hade många besökare under jul- och mellandagshandeln, och människor som arbetar i köpcentret i Kalmar berättar till NB Nyhetsbyrån att det på grund av trängseln ibland uppstått behov av att stoppa besökare som ville komma in och handla.

Att uppmana svenska folket att avhålla sig från saker som julhandel och mellandagsrea samtidigt som man själv, dessutom som högst ansvarigt statsråd för sjukvården, inte gör det kan med rätta kallas för hyckleri och borde föranleda åtgärder. Socialministern har tidigare själv även uttalat att ”hårdare åtgärder måste till för att hindra utvecklingen”.

Av denna anledning vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

Har ministern, mot bakgrund av det inträffade, för avsikt att verka för att förändra regeringens rekommendationer avseende hur smittspridningen under pandemin ska begränsas?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-socialministern-angaende-efterlevnad-av-regeringens-egna-uppmaningar-till-folket-infor-julen/