Fråga till utrikesministern angående Folkrepubliken Kinas aggressioner mot Taiwan och Emmanuel Macrons uttalande

Fråga 2022/23:543 Folkrepubliken Kinas aggressioner mot Taiwan och Emmanuel Macrons uttalande

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

Som en hämnd för att Taiwans president, Tsai Ing-wen, mötte USA:s representanthus talman, Kevin McCarthy, under en transitering i Kalifornien genomförde Folkrepubliken Kina en tre dagars militärövning den 8–10 april under namnet Joint Sword. Övningen gick ut på att träna på att omringa Taiwan, och på andra dagen simulerade tiotals kinesiska örlogsfartyg och stridsflygplan attacker mot Taiwan.

En talesperson från EU-kommissionens har uttryckt att man ”är oroade över intensifieringen av militära aktiviteter från Folkets befrielsearmé i Taiwansundet och runt Taiwan, med intrång i taiwanesiska luftförsvarsidentifieringszonen och överträdelse av medianlinjen” och ”all instabilitet i sundet till följd av eskalering, olycka eller användning av våld skulle få enorma ekonomiska och säkerhetsmässiga konsekvenser för regionen och globalt”.

Taiwan har svarat att man tänker upprätthålla principen att ”inte eskalera konflikter och inte orsaka dispyter och kommer att stå fast vid principerna om fred, paritet, dialog och demokrati”. Vidare menar man att Kinas militära hot mot Taiwan bara kommer att göra det internationella samfundet mer uppmärksamt på karaktären av Kinas auktoritära expansion, och det kommer också att göra folken mellan Taiwan och likasinnade länder mer enade.

Dagarna före Folkrepubliken Kinas militärövning flög Frankrikes president Emmanuel Macron och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till Peking för att träffa Folkrepubliken Kinas ledare Xi Jinping. Efter besöket, i en längre intervju som han gav i sitt flygplan på väg från Peking till Guangzhou i södra Kina med utvalda journalister från franska medier och Politico, sade Macron att Europa måste minska sitt beroende av USA och ”undvika att dras in i en konfrontation mellan USA och Kina över Taiwan”.

”Vi får inte trassla in oss i en världslig oreda och kriser som inte är våra”, sade han. I en fotnot till Politicos artikel framgår det att Macrons kansli fick sista ordet om vad som skulle publiceras, och att flera ”uppriktiga” kommentarer om Taiwan och Europas strategiska självständighet ströks.

Att Macron var med EU-kommissionens ordförande Urusla von der Leyen på resan var i syfte att uppvisa en europeisk enighet.

Macrons uttalande har, med all rätt, mötts av stark kritik från olika håll. Det är därför viktigt att EU:s medlemsstater riktar kritik mot hans uttalande och tydligt visar att det inte finns någon ”europeisk enighet” bakom detta.

Sverige har ordförandeskapet i EU.

Därför vill jag fråga utrikesminister Tobias Billström:

Avser ministern att kritisera Folkrepubliken Kinas aggressioner mot Taiwan och likaså kritisera Emmanuel Macrons uttalande, och om inte, varför?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-folkrepubliken-kinas-aggressioner-mot-taiwan-och-emmanuel-macrons-uttalande/