Fråga till utrikesministern angående Irans behandling av konvertiter till kristendomen

Fråga 2020/21:657 Irans behandling av konvertiter till kristendomen

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

I juli 2017 dömdes Zaman Fadaee av den muslimska regimen i Iran, tillsammans med tre andra kristna konvertiter, till tio års fängelse. De anklagades för att ha organiserat huskyrkor och ”främjat sionistisk kristendom”. Fadaee dömdes även för att ha spridit regimkritisk propaganda. Hans straff reducerades senare till sex års fängelse.

De dömda placerades på det ökända fängelset Evin i huvudstaden Teheran. Amnesty International har vid flera tillfällen rapporterat om hur den muslimska ledningen ignorerar de mänskliga rättigheterna och fångar på Evin utsätts för tortyr.

Nyligen gavs Fadaee tillfällig frigång på fem dagar, då han uppvisat symptom på covid-19. Nu rapporterar Jerusalem Post den 18 november att han dömts till 80 piskrapp för att ha tagit nattvard och därmed druckit vin, vilket strider mot muslimsk sharialag.

I Iran är det olagligt för muslimer att dricka alkohol, men det är tillåtet för religiösa minoriteter. Dock erkänner Iran ofta inte tidigare muslimer som konverterat till kristendom som kristna, skriver Christian Post den 19 november.

Irans övergrepp på konvertiter till kristendomen är givetvis helt oacceptabla och måste fördömas av omvärlden. Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Avser ministern att ta upp frågan om Irans behandling av konvertiter till kristendomen vid samtal med den iranska regeringen, och vad kommer ministern i så fall att framföra?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-irans-behandling-av-konvertiter-till-kristendomen/