Fråga till utrikesministern angående nedstängning av tidning i Hongkong

Fråga 2020/21:3313 Nedstängning av tidning i Hongkong

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Efter 26 år stängs den ledande prodemokratiska tidningen Apple Daily i Hongkong ned. Sista pappersutgåvan av Apple Daily kommer ut på torsdagen, och nyhetssajten kommer då inte längre att uppdateras, meddelar tidningen, enligt nyhetsbyrån Reuters. Beskedet kommer efter det att myndigheterna i Hongkong i förra veckan frös tillgångarna för tidningen, vilket gör det omöjligt att driva verksamheten vidare.

Polis har också gripit en av tidningens journalister, den 55-årige ledarskribenten Li Ping, som anklagas för samröre med utländska element i syfte att undergräva den nationella säkerheten. Även grundaren av tidningen, Jimmy Lai, sitter fängslad.

Den brittiske utrikesministern har riktat skarp kritik mot det som händer i Hongkong. Sveriges utrikesminister har dock inte varit lika hård i sin kritik och har när den här frågan ställs inte uttalat sig om att tidningen nu tvingas stänga ned.

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av Kinas agerande i Hongkong, där nu yttrandefriheten släcks?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-nedstangning-av-tidning-i-hongkong/