Fråga till utrikesministern angående övergrepp på kristna i Nordkorea

Fråga 2020/21:437  Övergrepp på kristna i Nordkorea

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Kristna är den grupp i världen som är mest utsatt för förföljelse. Övergreppen har under senare år ökat och sker över hela världen.

Tidningen Världen idag skriver om en brittisk rapport, gjord av Korea Future Initiative, i vilken det beskrivs hur kristna utsätts för övergrepp i Nordkorea. En person sattes i en stålbur som hettades upp med ström, en annan fick en pepparblandning i näsan och en tredje bands fast vid en påle för att avrättas offentligt. Brotten mot kristna i Nordkorea verkar inte ha några gränser.

Enligt vittnesmålen som rapporten bygger på blev en partimedlem avrättad inför 3 000 personer på ett flygfält på grund av bibelinnehav. En annan person bands fast vid en träpåle på en marknad och sköts sedan ihjäl för samma ”brott”. En tredje person skickades till politiskt fångläger för att denne hade en kristen broschyr.

Totalt kunde rapportförfattarna registrera 273 religionsfrihetsbrott utifrån intervjuer med 117 vittnen, brottsutsatta och förövare från Nordkorea. Av dessa gällde 215 kristendom medan 56 gällde shamanism och två gällde andra religioner. 60 procent av de som utsattes var kvinnor och flickor, och åldrarna gick från tre år till 80 år.

Sverige har en ambassad i Pyongyang och har därmed möjlighet att föra en direkt dialog med ledningen i Nordkorea och av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Avser utrikesministern att till Nordkoreas ledning fördöma övergreppen på kristna och andra religiösa grupper och på vilket sätt arbetar man genom ambassaden med att lyfta de kristnas situation i Nordkorea?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-overgrepp-pa-kristna-i-nordkorea/