Fråga till utrikesministern angående risker för radioaktiva nedfall över Sverige

Fråga 2020/21:3494 Risker för radioaktiva nedfall över Sverige

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Ett stort område i östra Barents hav har stängts, och nya satellitbilder som analyserats av Middlebury Institute of International Studies visar massiv aktivitet vid Pankovo, Rysslands testplats för den kärnkraftsdrivna kryssningsroboten Burevestnik.

Doktor Jeffrey Lewis, chef för East Asia Nonproliferation Studies vid Middlebury Institute of International Studies i Monterey, och hans kollegor har bearbetat satellitbilder tagna så sent som den 15 augusti, vilka visar att skelettet för Burevestnikrobotens skydd vid avfyrningsplattan är i startposition.

”Det här skyddet drogs tillbaka och avslöjade ett stort föremål på avfyrningsplattan som är en möjlig SSC-X-9 Skyfall avfyrningsplats”, skriver han.

SSC-X-9 Skyfall är Nato-klassificeringen av vad ryska vapenutvecklare har döpt till 9M730 Burevestnik.

Roboten, som är byggd för att bära kärnstridsspets, har inbyggda minikärnreaktorer som ska ge en räckvidd som är mycket längre än någon tidigare icke-ballistisk kryssningsrobot. Strålningsproblemen är emellertid stora. Av storleks- och viktskäl har en sådan liten luftburen reaktor begränsade möjligheter att hålla en stängd kylkrets, vilket sannolikt orsakar att radioaktiva isotoper släpps ut i atmosfären. Den kommer även så småningom att få en nedslagszon, oavsett om den kraschar till havs eller på marken som planerat eller av en olycka i luften. Den ökända olyckan i Vita havet utanför testplatsen Njonoksa 2019 inträffade på en pråm under bärgningsarbetet av en kraschad Burevestnikrobot. Fem experter från ryska myndigheten Rosatom dödades av explosionen, vilken också orsakade strålning över den närliggande staden Severodvinsk.

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Vilka åtgärder har ministern vidtagit för att förhindra att Ryssland testar vapensystem som kan leda till radioaktiva utsläpp över Sverige?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-risker-for-radioaktiva-nedfall-over-sverige/