Fråga till utrikesministern angående normaliserade förbindelser mellan Marocko och Israel

Fråga 2020/21:985 Normaliserade förbindelser mellan Marocko och Israel

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

Marocko blir det fjärde arablandet efter Förenade Arabemiraten, Bahrain och Sudan som normaliserar förbindelserna med Israel i år.

USA:s president Donald Trump meddelade på torsdagen att Marocko kommer att etablera diplomatiska relationer med Israel och att USA i gengäld erkänner Västsahara som en marockansk region med självstyre.

Förhoppningarna om att också Saudiarabien ska sälla sig till ledet av länder som normaliserar sina relationer till Israel är stora, enligt Trumps rådgivare och svärson Jared Kushner. Enligt Kushner är det endast en tidsfråga innan Saudiarabien följer efter.

Aldrig tidigare har en amerikansk presidentadministration varit så framgångsrik som Trumpadministrationen i att förhandla fram fredsavtal och normalisera relationer i Mellanöstern. Det är kanske av just den anledningen som reaktionerna från det svenska Utrikesdepartementet, som annars brukar ha många åsikter om Mellanösterpolitiken och påtala hur viktigt det är med att få till stånd fredslösningar, är så frånvarande nu. För varken på UD:s eller regeringens hemsida finns någon kommentar. Inte heller på UD:s eller utrikesministerns Twitterkonto. Tystnaden är talande.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Varför har ministern inte kommenterat och välkomnat Trumpadministrationens framgångsrika resultat när nu också Marocko normaliserar förbindelserna med Israel?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-utrikesministern-angaende-uteblivna-reaktioner-pa-fredsavtal-mellan-marocko-och-israel/