Stoppa djurplågeriet i Kina

DEBATT Land efter land har stängt ned till följd av de ofattbara problem som coronaviruset orsakar. Ett virus som en kinesisk läkare upptäckte så tidigt som i december förra året, men som fick munkavle av den kinesiska regimen. Visselblåsaren miste till slut själv livet i sviterna av detta fruktansvärda virus.

Även om det dröjde ett par månader innan sjukdomen spred sig till andra länder, var det klart att det nya coronaviruset fått fäste i Kina redan förra året. Den tidsinställda bomb som forskare i Hongkong varnat för så tidigt som 2007 var ett faktum och idag har hundratusentals människor förlorat sina liv i covid-19.

Miljontals människor är bekräftat smittade och i takt med att konsumtionen och resandet viker, mister också miljontals människor sina jobb. Av förklarliga skäl innebär problemen med den globala handeln också att flertalet viktiga varutransporter uteblir.

När nu bokstavligt talat hela världen lider till följd av detta virus är det lätt att snabbt återkomma till Kinas roll i det hela. Diktaturen har som bekant försökt mörka utbrottet, vilket förvisso inte är förvånande, men ändå en praktskandal. Än värre är att de fortfarande inte förmår sig ta detta på allvar, ej heller ens har bett om ursäkt för sin roll i pandemin.

Det internationella samfundet måste säkerställa att en oberoende utredning kring vad som skett kan bli verklighet.

Det florerar idag olika uppgifter om virusets ursprung. Har det oavsiktligt läckt från ett av de viruslaboratorium som finns i Wuhanprovinsen där man forskar på virus och fladdermöss eller har det kommit från naturen via djurmarknaderna? Oavsett så är djurmarknaderna något som omedelbart borde stängas ned.

Djurhållningen och den allmänna respekten för levande varelser i Kina är sedan länge känd för att vara horribel. Vi har länge sett fasansfulla djurmarknader som ofta präglas av ett ofattbart och brutalt djurplågeri i kombination med en usel hygien.

Katter, hundar, råttor, skorpioner, fladdermöss, apor, reptiler och diverse andra djur, varav flera exotiska, är återigen tillgängliga för försäljning vid de kinesiska djurmarknaderna.

Även om myndigheterna gör vad de kan för att förhindra att detta dokumenteras ser vi än en gång hur de livrädda och extremt stressade djuren trängs på varandra i rostiga och alldeles för små gallerburar samtidigt som andra djur styckas bredvid. Där får de vänta på sin ofta ofattbart plågsamma död när de grillas, flås och skållas levande.

Respekten för andra levande varelser tycks förbli obefintlig. Likaså verkar förståelsen för att olika arter riskerar utplånas inte finnas överhuvudtaget, när vi återigen sedan 2018 ser en öppen ”medicinsk” handel av exempelvis noshörningshorn och tigerpenisar. En mytbaserad handel som göder den omfattande tjuvjakten av svårt utrotningshotade djur.

Vi skulle kunna önska att den kinesiska staten tog sitt ansvar, men så är uppenbarligen inte fallet. Diktaturen saknar både självinsikt och självkritik trots de katastrofala ekonomiska och inte minst hälsokonsekvenser deras djurmarknader utsatt hela världen för.

Det ligger nu på omvärlden att agera gemensamt och det internationella samfundet bör därför:

  1. Kräva att handeln med vilda djur i Kina kraftigt regleras.
  2. Kräva en drastisk förbättring av villkoren för djur i fångenskap i Kina.
  3. Verka för att oberoende inspektörer tillåts kontrollera de kinesiska djurmarknaderna.
  4. Tillsätta en oberoende utredning av Kinas hantering av pandemin.


MARKUS WIECHEL (SD)
Utrikespolitisk talesperson

BJÖRN SÖDER (SD)
Säkerhetspolitisk talesperson

CHARLIE WEIMERS (SD)
Europaparlamentariker

(Artikeln är publicerad i Samtiden den 7 maj 2020)

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/stoppa-djurplageriet-i-kina/