Fråga till digitaliseringsministern angående tillgång till mobilnätverk

Fråga 2020/21:2581 Tillgång till mobilnätverk

av Björn Söder (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

Efter krav från Säkerhetspolisen och Försvarsmakten har Huawei stängts ute från 5G-uppbyggnaden, vilket är bra.

I Nederländerna har de Volkskrant avslöjat en tidigare hemlig rapport från 2010 som visar att Huawei haft fri tillgång till den nederländska teleoperatören KPN:s mobilnätverk.

KPN började använda Huaweis teknik för sina mobila nät år 2009 trots att den inhemska underrättelsetjänsten varnat för risken för spionage. I samband med det anlitade KPN företaget Capgemini för att analysera riskerna med samarbetet. Den interna rapport det genererade ansågs oroande till den grad att det sedan hemlighölls. Detta rapporterar sajten Sweclockers.

Tillgången till mobilnätverket innebär att de haft möjlighet att avlyssna bland annat dåvarande premiärminister Jan Peter Balkenende och haft vetskap om vilka nummer som bevakats av polis och underrättelsetjänst.

Det finns i nuläget inga bevis för att någon avlyssning faktiskt har skett.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

Finns det någon risk för att det som avslöjats ha skett i Nederländerna också kan ha skett i Sverige, och tänker statsrådet vidta några särskilda åtgärder med anledning av det som nu avslöjats i Nederländerna?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-digitaliseringsministern-angaende-tillgang-till-mobilnatverk/