Fråga till inrikesministern angående hemligstämpling av rapport om släktbaserade kriminella nätverk

Fråga 2020/21:2505 Hemligstämpling av rapport om släktbaserade kriminella nätverk

av Björn Söder (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

I en intern hemligstämplad rapport, som Sydsvenskan tagit del av, pekar polisen ut 34 kriminella släktbaserade nätverk och klaner. 23 av dessa finns i Skåne.

Polisen skriver att 34 släktnätverk i landet utgör påtagliga maktfaktorer i att ta över och styra den svenska staten och myndigheterna. Dessa klaner knyts till allt från företagande i mångmiljonklassen och momsfiffel till kriminella gäng och knarkhandel, avslöjar Sydsvenskan.

Det var först i höstas som polisen började förstå allvaret i att personer ur olika klaner infiltrerat myndigheter och politiska församlingar. Enligt källor till Sydsvenskan har en insats påbörjats för att få bort medlemmar i kriminella släktnätverk från känsliga positioner där de till exempel kan påverka bidragsbeslut, rapporterar Ekot.

Genom en ansvarsfull invandringspolitik och en kraftfull rättspolitik hade Sverige kunnat vara förskonat från sådana här klaner och kriminell aktivitet. Tyvärr har både den nuvarande och tidigare regeringar misslyckats kapitalt och i stället låtit sådana här klaner och kriminalitet frodas i vårt samhälle.

Att polisen dessutom hemlighåller information om klanverksamhet är anmärkningsvärt och reser frågetecknet om det finns politiska krafter som försöker mörklägga de fundamentala hot och sabotage som svenska samhället är utsatt för?

Jag vill fråga statsrådet Mikael Damberg:

Har statsrådet för avsikt att verka för att rapporter från polisen av det här slaget ska delges medborgarna​?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-inrikesministern-angaende-hemligstampling-av-rapport-om-slaktbaserade-kriminella-natverk/