Fråga till inrikesministern angående polisens deltagande i demonstrationer

Fråga 2019/20:1525 Polisens deltagande i demonstrationer

av Björn Söder (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

Onsdagen den 3 juni 2020 retweetar inrikesminister Mikael Damberg ett inlägg från journalisten Patrik Oksanen där han skriver: Imponerad över modet, kylan, hjärtat och klokskapen hos den här polisen i en läskig och kaotisk situation.

Det som föranledde situationen var att en kvinnlig polis knäböjde och underkastade sig olagliga vänsterextrema och rasistiska demonstranters krav på att polisen skulle gå ned på knä för dem. De skrek samtidigt fuck the police och höll upp plakat med All cops are bastards. Poliskvinnan gick ned på knä, höjde sin högra knutna näve i en black power-gest och höll sedan upp en papperslapp med texten White silence is violence. Hon deltog, av filmer från händelsen att döma, i en olaglig demonstration och tog, iklädd polisuniform, politisk ställning.

Att ordningsmakten, som ska upprätthålla ordningen, kapitulerar och underkastar sig vänsterextrema och rasistiska element som demonstrerar olagligen är verkligen uppseendeväckande och borde föranleda åtgärder. Att kvinnan i iklädd polisuniform dessutom tar politisk ställning genom black power-näve i luften och ihållande ett rasistiskt politiskt budskap borde synnerligen leda till åtgärder.

I stället har inrikesministern genom sitt twittrande gett sken av att han stöder poliskvinnans agerande.

Av denna anledning vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

Är det statsrådet ställningstagande att uniformerad polis bör kunna delta i politiska manifestationer som de har i uppdrag att bevaka, och vilka åtgärder vidtar statsrådet i annat fall?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-inrikesministern-angaende-polisens-deltagande-i-demonstrationer/