Fråga till justitieministern angående skyddet av vårt kulturarv

Fråga 2019/20:1660 Skyddet av vårt kulturarv

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Med anklagelser om rasism klottras och förstörs nu runt om i landet statyer som tillhör vårt svenska kulturarv. Anhängare av det svarta rasistiska nätverket Black Lives Matter uppmanar i olika forum och sammanhang att riva ned och förstöra svenska statyer.

I början av juni var Samhällsnytt först med att rapportera att en antirasistisk aktivist hävdat i en Twittertråd att den världsberömde svenske biologen Carl von Linné, som levde på 1700-talet, är fader till rasbiologin, och uppmanade till att riva ned statyer av honom. Aktivisten listade flera statyer av Linné som aktivisten finner provocerande och vill bli av med.

Nyligen har bland annat en staty av Linné vid Petriplatsen i Lunds kommun vandaliserats. Linné, som studerade i Lund 1727–1728, förärades år 1938 en staty i kommunen för att fira 200-årsjubileet av hans studier i universitetsstaden. Att döma av bilden på statyn i sociala medier har någon roat sig med att stänka ned Linné med blodröd färg och fästa ett vitt skynke med text om rasism runt statyn. Förkortningen BLM, det vill säga Black Lives Matter, återfinns både på skynket och sprejat med rödfärg på statyn.

Risken finns att fler statyer som tillhör vårt svenska kulturarv kommer att utsättas för vandaliseringar.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Vilka åtgärder vidtar ministern för att inte vårt svenska kulturarv ska förstöras genom vandaliseringar?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-justitieministern-angaende-skyddet-av-vart-kulturarv/