Fråga till justitieministern angående trakasserier mot butiksägare

Fråga 2019/20:1708 Trakasserier mot butiksägare

butiksägare

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

I Helsingborg trakasseras sedan ett år tillbaka en butiksägarinna. Det har varit hundratals samtal med mordhot, hembesök och systematisk terror. Vecka efter vecka står en grupp maskerade och svartklädda människor utanför hennes butik och filmar kunder som trots allt vågar sig in i butiken. Bråk har uppstått vid ett flertal tillfällen, och man har gått in i butiken och rivit ned kläder och slagit butiksägarinnan i ansiktet.

Man har skapat fejkprofiler på Facebook och porrsajter i butiksägarinnans namn och man har lagt upp bilder på sociala medier på hennes privata bostadsområde. Man uppmanar sina anhängare att kontakta och trakassera henne, vilket har inneburit hundratals anonyma samtal med mordhot till både butiksägarinnan och hennes familjemedlemmar. Natt efter natt. En del av samtalen med hot publiceras sedan på Youtube, där butiksägarinnan förtalas och svartmålas.

Anledningen: Butiksägarinnan säljer kläder. Enskilda plagg har pälsdetaljer, och därför har den våldsbejakande extremistgruppen Djurfront bestämt sig för att tvinga butiksägarinnan att sluta sälja sedan ett år tillbaka. Enligt organisationen är målet att krossa” butiken.

”Det har varit fruktansvärt. De kan ringa 200-300 samtal på en kväll. Jag får meddelanden om att man ska döda mig. Och så står de utanför. Dag efter dag, och hoppas kunna provocera fram något som de kan filma och lägga ut”, säger butiksägarinnan till Göteborgs-Posten den 29 juni.

Både butiksägarinnan och butiksgrannar vittnar om att polisen inte gör något.

”De säger varje gång att de inte kan göra något. Kommer hit och ser på. Det känns helt absurt att polisen bara kan stå där medan de här svartmaskerade personerna mobbar den här tjejen och skriker mördare hela dagarna. Vad ska polisen göra härnäst? Knäböja och bjuda på pizza?”, säger en butiksgranne till Göteborgs-Posten.

Det är ju synnerligen anmärkningsvärt att det i en rättsstat kan pågå sådana här trakasserier under så lång tid utan att rättsvårdande myndigheter ingriper. Hur ska medborgarna över huvud taget känna tilltro till samhället när det uppenbart har kapitulerat för våldsbejakande extremister på detta sätt? Och att medborgarnas tilltro till rättsvårdande myndigheter sviker vittnar ju butiksgrannens uttalande verkligen om.

Justitie- och migrationsministern kan väl knappast anse att det är rimligt att rättsvårdande myndigheter inte ingriper i sådana här fall? Det är ju en fullständig kapitulering för kriminalitet och extremism.

Av denna anledning vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Avser ministern att vidta åtgärder för att komma till rätta med trakasserier från våldsbejakande extremister som riktas mot butiksägare och hur ser dessa åtgärder i så fall ut?

Permalänk till denna artikel: https://www.bjornsoder.net/fraga-till-justitieministern-angaende-trakasserier-mot-butiksagare/